ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Tο Φεστιβάλ Νάξου στον πύργο Μπαζαίου, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2001, ως μια παράτολμη και ευφάνταστη ιδέα, να μετουσιωθεί ένα εξαιρετικό διατηρητέο μνημείο, του 17ου αιώνα, στο σημερινό ανάλογο της λειτουργίας για την οποία οικοδομήθηκε, σε ναό τέχνης παιδείας και πολιτισμού.
Έπειτα από εκτεταμένες αναστηλωτικές εργασίες, που καλύφθηκαν αποκλειστικά με ιδιωτικούς πόρους, το εγχείρημα της ανάδειξης του μνημείου ανέλαβε ο Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός “ΑΙΩΝ” σε συνεργασία με το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, καθώς και Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Όσο περνάνε τα χρόνια, οι ιδέες μας δικαιώνονται και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όχι μόνο σε ολόκληρη τη χώρα αλλά κυρίως στη Νάξο που μας αγκάλιασε θερμά και όπου αισθανόμαστε το ενδιαφέρον του κόσμου και την προσμονή του.
Αυτό αποτελεί και την ουσιαστικότερη ανταμοιβή μας. Οι προτάσεις μας έχουν αποδέκτες.

Η φιλοσοφία μας συνοψίζεται στο τρίπτυχο:
- Ο πολιτισμός χρειάζεται ελεύθερη έκφραση, χρόνο, παιδεία και μεθοδικότητα.
- Ο πολιτισμός εμπεριέχει ούτως ή άλλως την παράδοση, οφείλει όμως να είναι στραμμένος προς τα μπροστά με προτάσεις σύγχρονες και τολμηρές.
- Ο πολιτισμός μπορεί να συνδέεται με εκφάνσεις και τομείς της σύγχρονης ζωής ακόμη και της καθημερινότητας αρκεί να είναι υψηλή τέχνη, να εμπεριέχει την μεταφορά, και να έχει στόχο την αλλαγή, την μεταστροφή και την μεταμόρφωση όσων δεν αντέχουμε γύρω μας.
Σύνθημά μας: Σύγχρονες, ρηξικέλευθες και εμβληματικές δημιουργίες για σύγχρονους, ανήσυχους και ενεργούς πολίτες.

back