Πολιτισμός   Περιβάλλον    Παιδεία  


 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
   26 Αυγούστου 2006

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Περιβάλλον ζωής και πολιτισμού»
Στην συζήτηση συμμετέχουν: η Μπριγκίττα Παπασταύρου πρόεδρος της Αγροτουριστικής Α.Ε. ο Σταύρος Αρναουτάκης Ευρωβουλευτής κ.ά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την συνεργασία των: ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. και ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε. Αναπτυξιακή Εταιρεία Νάξου.
18.8.2003 - 2.9.2003
Μονοπάτι Καλορίτσας στο Δαμαριώνα Νάξου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εθελοντισμός και προστασία περιβάλλοντος» του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο πολιτιστικός οργανισμός “ΑΙΩΝ” σε συνεργασία με την Π.Ε.Ε.Π. (Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον) οργάνωσαν τη διάνοιξη του μονοπατιού, από τον Πύργο Μπαζαίου ως την Καλορίτσα (σπήλαιο-μοναστήρι του 9ου αιώνα), στην περιοχή Δαμαριώνα της Νάξου.
Στις 16/08/03, άρχισαν να καταφθάνουν στον πύργο, εθελοντές από τη Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Τουρκία, Ιαπωνία και διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συγκρότησαν μία ομάδα 12 ατόμων, η οποία με την καθοδήγηση ειδικών αρχιτεκτόνων,δούλεψαν από τις 18/8 – 12/9/03 για τη διάνοιξη του μονοπατιού. οι εθελοντές απομάκρυναν τη βλάστηση, εξομάλυναν το έδαφος, κατασκεύασαν αναβαθμίδες με φυσικά υλικά και οριοθέτησαν το μονοπάτι με πέτρες και ξύλα. Φτάνοντας στη Καλορίτσα, απομάκρυναν τη βλάστηση από την είσοδο και καθάρισαν το σπήλαιο.

Μετά την αποχώρηση της πρώτης ομάδας εθελοντών ανέλαβαν έμπειροι τεχνίτες πέτρας, να κατασκευάσουν πέτρινα σκαλοπάτια και πεζούλια κατά μήκος του μονοπατιού ενώ φύτεψαν πικροδάφνες στο τέλος της διαδρομής.

Πιστεύουμε ότι χάρη στην υποστήριξη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και στο ζήλο των εθελοντών, επιτύχαμε μία ήπια παρέμβαση, η οποία ανέδειξε το φυσικό τοπίο αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη κατασκευή ενός ευρύτερου δικτύου πεζοπορικών διαδρομών. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουμε ότι θα συνδεθούν τα σημαντικά μνημεία στην περιοχή Μπαούζι, την οποία προτείνουμε προς όλους τους αρμόδιους φορείς, να χαρακτηρίστεί ως περιοχή ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας και φυσικού κάλλους.