ENGLISH
 
     
 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ 2020

 

Η αίσθηση που χαρακτηρίζει τα 20χρόνια του ΦΝ είναι εκείνη της αστραπής, της αστραποβόλας έκλαμψης, της αστραπιαίας ροής του χρόνου έτσι όπως κυλά ο χρόνος όταν γίνεται δημιουργικός επιδραστικός και καρποφόρος.
Οι γενέθλιες τελετές αποτελούν ευκαιρία για αποτίμηση αποδόμηση και αναγέννηση. Ένα γόνιμο πέρασμα στη νέα κανονικότητα. Μια τέτοια στιγμή είναι το 2020 για το Φεστιβάλ Νάξου.

Στέλιος Κρασανάκης- Μάριος Βαζαίος

Ιούνιος 2020

 4 Ιουλίου-23 Σεπτεμβρίου 2020

 

A drop of Time
Art Exhibition
Πύργος Μπαζαίου – Νάξος
Καθημερινά εκτός Δευτέρας
10.00-17.00
Καλλιτέχνες που πρόσφεραν την ενέργεια, την έμπνευση και το ταλέντο τους τα τελευταία χρόνια στις εικαστικές εκθέσεις στον Πύργο Μπαζαίου, είχαν δώσει ραντεβού εφέτος στην επετειακή χρονιά της εικοσαετίας του Φεστιβάλ Νάξου για να δημιουργήσουν νέα έργα μέσα σε ένα κλίμα οικειότητας, φιλίας και εορταστικής διάθεσης. Η πανδημία του Covid-19 απέτρεψε τη συμμετοχή των καλλιτεχνών από το εξωτερικό δεν εμπόδισε όμως τους εγχώριους να επεκτείνουν τη δημιουργικότητα τους καλύπτοντας την απουσία.
Ο Κωστής Αντωνιάδης παρουσιάζει μια νέα θεματική ενότητα «Αν οι Εικόνες είχαν μια Ζωή να Ζήσουν». Οκτώ βίντεο πορτρέτα σε οθόνες HD  φαίνεται να υποφέρουν, να πονάνε, να δακρύζουν, να ονειρεύονται ή να ματώνουν, υποδηλώνοντας ένα βίωμα χρονικά απροσδιόριστο, με εμφανή όμως καταγωγή από την ιστορία της τέχνης και ειδικότερα τις θαυματουργές εικόνες.
Ο Ingbert Brunk εγκατεστημένος στη Νάξο εδώ και 35 χρόνια δουλεύει αποκλειστικά με το μάρμαρο. Με αφορμή την επέτειο του Φεστιβάλ ολοκλήρωσε μια ενότητα έργων με τίτλο «διάφανος χρόνος». Την ώρα που η ανθρώπινη περιπλάνηση νοηματοδοτείται με καινούριο τρόπο και το Αιγαίο μετατρέπεται σε μία θάλασσα απώλειας και ματαίωσης, ο Μπρουνκ στοχάζεται πάνω στην ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης να δημιουργήσει μία νέα ιστορία και να υπερβεί τα υπαρξιακά της δεδομένα.
Τα εφετινά έργα συνυπάρχουν με εκείνα καλλιτεχνών από προηγούμενες χρονιές (Hiroshi Egami, Anais Lelievre, Collin Mura-Smith, Laurent Reynes, Sandor Zelenak, Saulius Valius) καθώς αυτά έχουν ενσωματωθεί δυναμικά στο χώρο. Η πολυπολιτισμική σύμπραξη οδηγεί ουσιαστικά σε ένα πολύμορφο πλουραλιστικό αποτέλεσμα, πολύτιμο απόσταγμα τέχνης, που διαποτίζει σταγόνα σταγόνα, χρόνο με το χρόνο, το έμψυχο και το άψυχο χαράζοντας τη μνήμη.
Επιμέλεια Μάριος Βαζαίος

 

 


Τετάρτη 29/7

 

Aegean Jazz |  21.30 | Πύργος Μπαζαίου
Μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική συναυλία βασισμένη σε αιγαιοπελαγίτικα μουσικά χαρακτηριστικά και συνθέσεις ενταγμένες στα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της Jazz.
Στάθης ¨Άννινος πιάνο, πλήκτρα - Αντρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα, φλικόρνο - Βασίλης Ρακόπουλος κλασσική κιθάρα midi , φωνητικά.
Είσοδος: 15€

 

 
Κυριακή 2/8

| 21.00 | Πύργος Μπαζαίου

Ξύλινα πνευστά της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ

Συναυλία κλασικής μουσικής. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 
Τετάρτη 5/8

 

|21.00 | Αρχαιολογικός χώρος στα Ύρια
Συναυλία στην πανσέληνο
“Μουσική με Θέα” σε ένα μαγευτικό τοπίο κάτω από την πανσέληνο, με τρεις εξαίρετους βιρτουόζους μουσικούς:
David Lynch σαξόφωνο, φλάουτο, φωνητικά – Σταύρος Λάντσιας κλαβινόβα, πλήκτρα, κρουστά – Βαγγέλης Στεφανόπουλος πλήκτρα, ηχητικά. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 
Τετάρτη 12/8

 

| 20.30 | Πύργος Μπαζαίου
Αφιέρωμα στην Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
Ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος μας ξεναγεί στο έργο της ποιήτριας.
Οι ηθοποιοί Πέγκυ Σταθακοπούλου και Μάνος Καρατζογιάννης διαβάζουν ποιήματά της. Είσοδος Ελεύθερη.

 

 
Πέμπτη 13/8

 

| 21.30 | Πύργος Μπαζαίου
«Η σκέψη»
Θεατρική παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Λεονίντ Αντρέγιεφ. Μετάφραση από τα Ρωσικά, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Σκηνοθεσία Στέλιος Κρασανάκης – Ερμηνεία Μάνος Καρατζογιάννης
Φωνή Λουκία Μιχαλοπούλου-Κίνηση Βρισηίδα Σολωμού
Κοστούμι Ιωάννα Τσάμη. Μουσική Τηλέμαχος Μούσας.
Μια διεισδυτική μελέτη για τη σκηνική αναπαράσταση της τρέλας.
Είσοδος: 12€

 

 
Τετάρτη 19/8

 

| 20.00 | Πύργος Μπαζαίου
“Ατρόμητοι πειρατές”
Μια περιπέτεια για ατρόμητα παιδιά και φοβητσιάρηδες πειρατές! Διαδραστική παράσταση με κούκλες muppet, ηθοποιούς και πρωτότυπη μουσική. Διάρκεια: 60΄ για παιδιά όλων των ηλικιών. Εμψυχωτές κούκλας: Αγγελική Γουναρίδη, Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος.
Είσοδος: 10€

 

 
22,23,25,26/8

 

CINE-czech-FIL | | 20.30 | Πύργος Μπαζαίου
Σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού της Τσεχίας, προβάλλονται ταινίες που έχουν διακριθεί και αγαπούν μικροί και μεγάλοι κινηματογραφόφιλοι.  Είσοδος Ελεύθερη.

 

 
22/8

 

O άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν / Closely watched trains
Τσεχοσλοβακία, 1966, 92’. Σκηνοθεσία:     Jiří Menzel (Γίρι Μένζελ).
Σενάριο:   Bohumil Hrabal (Μπόχουμιλ Χράμπαλ).
Πρωταγωνιστούν : Václav Neckář, Josef Somr, Vlastimil Brodský, Vladimír Valenta, Jiří Menzel, Libuše Havelková (Βάτσλαβ Νέτσκαρ, Ιόσεφ Σομρ, Βλάστιμιλ Μπρόντσκυ, Βλάντιμιρ Βαλέντα, Λίμπουσε Χάβελκοβα κ.ά)
Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του «Νέου Κύματος Τσεχοσλοβακίας».

 

 
23/8

 

Η Πριγκίπισσα με το Χρυσό Αστέρι  (1959, 78’)
Σκηνοθεσία: Martin Fryč. Σενάριο: K. M. Walló, Martin Frič.
Από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ταινίες όλων των Τσέχων    ανεξαρτήτως ηλικίας, που εκπλήσσει μέχρι σήμερα με τα κοστούμια της, τη μουσική, τη φωτογραφία, τις ερμηνείες, αλλά και τον ρομαντισμό της και την καλοσύνη που μας διδάσκει.

 

 
25/8

 

Το δημοτικό σχολείο / Elementary school
Τσεχοσλοβακία, 1991, 97’. Σκηνοθεσία: Jan Svěrák (Γίαν Σβεράκ). Σενάριο Zdeněk Svěrák  (Ζντένεκ Σβεράκ). Σκηνοθετικό ντεμούτο του Jan Svěrák σε σενάριο του πατέρα του Zdeněk Svěrák ως αυτοβιογραφική ανάμνηση της παιδικής του ηλικίας αμέσως μετά τον Β’ΠΠ. Η ταινία προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1991 και θεωρείται ότι ανήκει στις καλύτερες ταινίες της Τσεχοσλοβακίας.

 

 
26/8

 

Hastrman / The Hastrman (2018)
Τσεχία, 2018, 100’. Σκηνοθεσία: Ondřej Havelka  (Όνδρεϊ Χάβελκα).
Σενάριο:   Ondřej Havelka, Petr Hudský (Όνδρεϊ Χάβελκα, Πετρ Χούντσκι)
Ο «Άνθρωπος του νερού» είναι ένας μυθικός δαίμονας της σλαβικής λαογραφίας που κατοικεί σε ποτάμια και λίμνες όπου συλλέγει τις ψυχές των πνιγμένων και τις αποθηκεύει σε κεραμικές κούπες με καπάκι. Η φιγούρα του εμφανίζεται συχνά στα τσεχικά παραμύθια.

 

 
28 & 29/8

 

Velvet Bus Πύργος Μπαζαίου
Ένα κινούμενο DIY φεστιβάλ, με μουσική, εικαστικά, κινηματογράφο και διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις.
Είσοδος Ελεύθερη.

 

 
 

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός
Πρατίνου 72, 116 34 Αθήνα | Τ. 210 7258741
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Κρασανάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος
Τεχνική Υποστήριξη: Μιχάλης Μαθιάσος
E. naxosculture@gmail.com
Διάθεση εισιτηρίων Φεστιβάλ Νάξου:
Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού.
Τ. 22850 31402 | Ε. naxosculture@gmail.com
Χώρος:
Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου:
12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού
Τ. 22850 31402
Αρχαιολογικός χώρος στα Ύρια: Λιβάδι Νάξου
Τ. 22850 42325

 

HORIGOI