ENGLISH
 
     
 

21 όπως Φεστιβάλ Νάξου

 

Το Φεστιβάλ Νάξου περνώντας εφέτος στην τρίτη του δεκαετία επιστρατεύει όλα τα γνώριμα στοιχεία του, τις πρωτότυπες αναθέσεις και συνεργασίες, την καλλιτεχνική αρτιότητα, την οργανωτική εμπειρία και την ανοιχτή συμβιωτική σχέση με την τοπική κοινωνία. Δημιουργεί ένα πολύπλευρο και πολυπληθές πολιτιστικό πρόγραμμα, ικανό να προσφέρει ψυχαγωγία και παιδεία στο κοινό όλων των ηλικιών, μαζί με αναζωογόνηση στην τοπική οικονομία και την καλλιτεχνική κοινότητα.

 

 27.06 – 26.09.2021

 

NIKOS MOSCHOS
Animated connotations

Έναρξη έκθεσης: Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, 11:00 - 15:00

Δεκαοχτώ έργα ζωγραφικής του Νίκου Μόσχου, νέα αλλά και παλαιότερα, κάποια προερχόμενα από Ιδιωτικές Συλλογές και τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, μαζί και δύο γλυπτά, που για πρώτη φορά φιλοτεχνεί ο καλλιτέχνης, παρουσιάζονται από τις 27 Ιουνίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021 στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο.

Για την έκθεση που φέρει τον τίτλο “Animated Connotations” ο ιστορικός τέχνης Francesco Piazza αναφέρει: «Εάν στη σύγχρονη ζωγραφική υπάρχει μια επιστροφή στην απεικόνιση σε βάρος της αφηρημένης αλλά και της εννοιολογικής τέχνης, το χρωστάμε σε καλλιτέχνες όπως τον Νίκο Μόσχο, ο οποίος διαμορφώνει την αντίληψή του για την τέχνη μέσω ενός νέου παραστατικού ιδιώματος· απρόβλεπτου, γεμάτου δραματικό και ώριμο συμβολισμό.
Η ζωγραφική του Μόσχου βάλλει τις αισθήσεις σαν μια γροθιά στο στομάχι ή μια λάμψη στο μάτι. Υπνωτίζει και αναισθητοποιεί· κλονίζει τη μνήμη και όλες τις αισθήσεις. Σε καθένα από τα έργα του, υπάρχει η πρόθεση να περιγράψει μορφές και τύπους, ξεκινώντας από τη γνωστική τους διαδικασία και την ικανότητα τους να δημιουργούν νέους κόσμους μέσα από παγκόσμια στερεότυπα της πραγματικότητας, από την οποία όλοι προερχόμαστε και που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε.
Η αρθρωτή εικονογραφική αφήγησή του, ακυρώνει την ακινησία του πίνακα, ωθώντας αυτόματα την ανθρώπινη αντίληψη να θέσει σε κίνηση τις εικόνες που παρατηρεί, δημιουργώντας συλλογισμούς αλλά και διεισδύοντας ταυτόχρονα στα παγκόσμια αρχέτυπα μέσω της δικής του προσωπικής γλώσσας».
Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Νάξου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, με επίκεντρο τον Πύργο Μπαζαίου διατηρητέο μνημείο του 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα του νησιού. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Επιμέλεια: Μάριος Βαζαίος
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός - Φεστιβάλ Νάξου 2021
Χώρος: Πύργος Μπαζαίου
(12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού, Τ.22850 31402)
Διάρκεια: 27/6 – 26/9/2021
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας,
10:00-17:00
Ε-mail: naxosculture@gmail.com

Βιογραφικό Νίκου Μάσχου

Francesco Piazza-Κείμενο έκθεσης

 


24.7.2021

Ακυρώνεται λόγω κρούσματος κορονοϊού στην καλλιτεχνική ομάδα

Ο χορογράφος και διευθυντής της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, Δάφνις Κόκκινος οδηγεί τους δευτεροετείς σπουδαστές της Σχολής σε μια παράσταση σύγχρονου χορού, στον αρχαιολογικό χώρο στα Ύρια. Συνδιοργάνωση Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
27.7.2021

 

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την υποστήριξη του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζει σε πρώτη παρουσίαση, στον αύλειο χώρο του Πύργου Μπαζαίου «Το τραγούδι της Κυρα-Δομνίτσας». Μουσική παράσταση στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Κείμενο: Μάρω Βασιλειάδου. Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη. Μουσική σύνθεση – τραγούδι: Μάρθα Μαυροειδή. Ερμηνεία: Σύρμω Κεκέ.
Μουσικοί: Χάρης Λαμπράκης (νέυ), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Στρατής Ψαραδέλλης (λύρα), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλο), Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο)
Συμμετέχει το οκταμελές γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs.

Η παράσταση-περιεχόμενο

 
Αύγουστος

Στις αρχές του Αυγούστου (ημερομηνίες προσεχώς) σε ένα μίνι φεστιβάλ κλασικής μουσικής, εμφανίζονται διαδοχικά, μουσικά σύνολα από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.


13.8.2021

Ο Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση βασισμένη στη νέα δισκογραφική δουλειά τους με τίτλο «Ρεμπώτικα». Μαζί τους η Λένα Κιτσοπούλου.

Πρόκειται για τη δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου. Η συμμετοχή της Λένας Κιτσοπούλου στο άλμπουμ αλλά και στην παράσταση, μας προδιαθέτει για ένα ταξίδι στο κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού όπως η ίδια γνωρίζει κάθε φορά που ερμηνεύει.

Μαζί τους οι μουσικοί: Στράτος Γκριντζάλης, μπουζούκι, μαντολίνο. Αλέξης Στενάκης, κλαρινέτο, πιάνο.

 

 
28.8.2021

0 Μανώλης Πάππος και ο Βασίλης Ρακόπουλος συμπράττουν στις «Ιστορίες του λιμανιού» Μια σύγχρονη ματιά στις ρίζες του ρεμπέτικου και στην συγγένειά του με άλλα χαρακτηριστικά είδη μουσικής, όπως τα μπλουζ ή τα φάδος.

Τέσσερις μουσικοί δημιουργοί, δεξιοτέχνες, με διαφορετικές καταβολές και ιδιαίτερη αγάπη στην παγκόσμια μουσική παράδοση, μας ταξιδεύουν με δικές τους συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς στα λιμάνια του κόσμου.
Μανώλης Πάππος, μπουζούκι. Βασίλης Ρακόπουλος, κιθάρα. Χάρης Λαμπράκης, νέι. Θάνος Χατζηαναγνώστου κρουστά. Μαζί τους η Νανά Μπινοπούλου.

 

 

 
27.6-26.9.2021

 

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τηρώντας τα μέτρα και τις συστάσεις που εξακολουθούν να ισχύουν για την αποφυγή της εξάπλωσης της Covid-19, ελπίζοντας σε ένα ασφαλές και ανέφελο καλοκαίρι για όλους.
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Κρασανάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος
Χώροι:
- Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου:
12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού | Τ. 22850 31402
- Αρχαιολογικός χώρος στα Ύρια: Λιβάδι Νάξου | Τ. 22850 42325
Υπό την Αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Τη σύμπραξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Τη χορηγία της Blue Star Ferries

 

 


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ 2021

HORIGOI